Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Centrum Poruby vyklidil zásah kvůli úniku chladicího média na zimním stadionu

Ostrava-Poruba |

Poměrně široké okolí zimního stadionu v Ostravě-Porubě bylo ve středu ráno uzavřeno kvůli zásahu složek IZS při podezření na havárii na chladicím systému. Na únik upozornil automatický systém. Několik osob bylo po ohlášení havárie evakuováno.

Havárie byla nahlášena před 6. hodinou. Ke stadionu v Porubské ulici vyrazili hasiči, policisté na jejich pokyn uzavřeli dopravu v okolí. Chodci, auta ani hromadná doprava nesměli ani na Hlavní třídu, ani do jejího okolí. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Ohlášen byl zápach čpavku v okolí sportovní haly. Hasiči na místě zasahují, provádějí průzkum zařízení. Technologie chlazení byla pozastavena."

Pro případné havárie jsou stanoveny přesné postupy. Zařízení, ve kterých se používá čpavek, nebo podobná média, jsou vybavena čidly, která na únik reagují. Protože je čpavek lidem nebezpečný a šíří se při zemi, jsou v okolí také rozmístěny větrné pytle, které ukazují, kterým směrem by vítr látku unášel a kterou oblast je třeba uzavřít a případně evakuovat. 

V 7 hodin hasiči podali aktualizované informace o průběhu zásahu. Záchranáři nemuseli nikoho ošetřovat. 

Kamila Langerová: mluvčí HZS MSK: "Řešíme ohlášený únik čpavku do vnitřního prostředí sportovní haly v Ostravě-Porubě. Před příjezdem jednotek požární ochrany na místo události bylo ze strany Policie ČR evakuováno 12 osob. Je to bez zranění a bez evakuace, protože nedošlo k úniku do okolního prostředí. Na místě jsou rovněž technologové, kteří budou řešit únik. Technologie je v tuto chvíli zastavena."
Eva Michalíková, mluvčí Policie ČR MSK: "Dnešního dne okolo půl šesté operační důstojník přijal oznámení o možném úniku čpavku v prostorách zimního stadionu. Policisté okamžitě na místo události vyjeli a ještě před příjezdem hasičů evakuovali 12 osob. Žádná z nich nebyla zraněna. V současné době policisté na místě koordinují dopravu a ulice Porubská je nyní uzavřena. Proto žádáme řidiče, aby dbali pokynů policistů na místě."

Bezprostředně po uzavření okolí místa zásahu se lidé začali ptát, jak je možné, že došlo k úniku čpavku z nedávno rekonstruovaného stadionu. Současně se zajímali o to, proč nebyly aktivovány moderní mluvící sirény nebo rozeslány varovné SMS lidem v okolí. 

Kamila Langerová: mluvčí HZS MSK: "Především to bylo z důvodu, že se jednalo o únik ve vnitřních prostorách, což se potvrdilo již při prvotním průzkumu. Ulice Porubská byla uzavřena z důvodu bezpečného pohybu především požární techniky." 

Před půl osmou ráno vydala ZŠ Porubská oznámení pro rodiče a žáky, že se ve středu kvůli úniku čpavku ruší vyučování.

Přestože nemělo dojít k úniku mimo areál sportovní haly, uzávěra okolí trvalo do 8. hodiny. Potom byla uzávěra ukončena a provoz v celé oblasti obnoven. Chvíli poté hasiči informovali u způsobu vyřešení úniku. 

Kamila Langerová: mluvčí HZS MSK: "Operační středisko hasičů obdrželo ze stabilního monitorovacího systému CHEMON, konkrétně z prostoru strojovny chlazení, signál čidla o možném úniku čpavku v 5:33 hod. Na místo události tak okamžitě vyjely tři profesionální jednotky hasičů ze stanic v Ostravě-Porubě, Ostravě-Zábřehu a Ostravě-Přívozu. Hasiči již při příjezdu k místu události prováděli v bezprostředním okolí zimního stadionu monitoring ovzduší na přítomnost čpavku, ten byl negativní. V průběhu průzkumu byl potvrzen únik čpavku jednoho z ventilů ve strojovně čpavkového hospodářství. Hasiči oblečeni do speciálních protichemických obleků provedli odstavení technologie a následně ve spolupráci se zde přítomnými technology provedli opravu netěsnosti ventilu. Následovala zkouška funkčnosti systému, kterou bylo zjištěno, že již k úniku čpavku nedochází. Poté byl celý objekt předán správci areálu. Po celou dobu zásahu probíhal rovněž monitoring ovzduší v okolí zimního stadionu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o únik čpavku pouze ve vnitřních prostorách strojovny chlazení a v malém rozsahu, nebylo nutné aktivovat systém varování a vyrozumění obyvatel. Z důvodu bezpečného pohybu hasičů a požární techniky byla po celou dobu zásahu zavřena ulice Porubská, dopravu zde řídila Policie ČR."


Nahlásit chybu


K tématu

Hasiči v Orlové trénovali zásah při úniku čpavku ze zimního stadionu

1. října 2023 17:56 | Orlová | Libor Běčák

Únik amoniaku ze strojovny zimního stadionu v Orlové byl námětem taktického cvičení složek IZS, které se uskutečnilo, v pondělí 25. září 2023.

Na rýmařovském stadionu hasiči cvičili zásah po úniku čpavku

19. října 2023 13:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Únik čpavku z chladícího zařízení ve strojovně stadionu v Rýmařově byl námětem taktického cvičení složek IZS, které se uskutečnilo v pondělí.

Hasiči prošli cvičením při úniku čpavku na havířovském zimním stadionu

7. května 2024 9:41 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Cvičení zásahů při náhlých a nebezpečných situacích je pro hasiče nesmírně důležité. Tentokrát si vyzkoušeli postupy při úniku čpavku na havířovském zimním stadionu.


Z Barcelony šli i pro handicapovanou Natálku pěšky 2 350 kilometrů

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. 2 350 kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

Janovičtí si užili Den obce, hosty byli Kristína a Buty

Ve sportovním areálu v Janovicích se 1. června konal Den obce. Program byl sestaven pro všechny věkové kategorie. Na podiu vystoupili místní školáci, folklorní soubor i pozvaní hosté.

Na Den dětí se v Těrlicku konaly letní sportovní hry

Na hřišti v centru Těrlicka a v jeho okolí se konaly další letní sportovní hry. Spojené byly i se Dnem dětí.

Na Myslíku pořádali tradiční odpoledne pro děti

Den dětí patřil na Myslíku už tradičně zábavě pro celé rodiny. Nechyběly soutěže a malé i velké potěšila dakarská tatra.

Na florbalový turnaj v Hlučíně přijely týmy z Polska i Slovenska

Odborné učiliště a Praktická škola v Hlučíně pořádala florbalový turnaj. Mezinárodní podnik byl primárně určen pro žáky středních škol zařazených do speciálního vzdělávání.

V Karviné otevřeli nové dopravní hřiště, sloužit bude školám i veřejnosti

Nové dětské dopravní hřiště bylo slavnostně otevřeno. Děti tady najdou vše, co potřebují k získání praktických dovedností a znalostí týkající se bezpečnosti v silničním provozu. V reportáži se dozvíte podrobnosti k jeho užívání veřejností.

Městská policie ocenila své nejlepší a věrné pracovníky za rok 2023

Městská policie ocenila své pracovníky za věrnou službu, tedy ty, kteří v uniformě se znakem Nového Jičína strávili 20, 25 a 30 let. Současně vyhlásila nejlepší zaměstnance za rok 2023.

V Ostravě-Porubě vykvete 14 květinových luk. Novinkou jsou louky na Hl. třídě a u Oblouku

31. května 2024 15:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začal výsev květinových luk. První z nich Poruba vysela už v roce 2021 na Francouzské ulici a okamžitě se stala fenoménem. Od té doby jich každým rokem přibývá.

Hravá angličtina otestovala žáky dvanácti základních škol

31. května 2024 16:55 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Rekordní počet dvanácti škol se zapojil do letošního ročníku soutěže v anglickém jazyce, kterou pořádá Základní škola Butovická. Jazykové znalosti v ní žáci prověřují zábavnou formou, včetně různých kvízů a křížovek.

MP v Havířově uspořádala pro děti Den otevřených dveří, připojily se ostatní složky IZS

31. května 2024 14:20 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Městská policie v Havířově ve spolupráci s profesionálními hasiči a státní policií připravila ke Dni dětí tradiční Den otevřených dveří. Ten však trval po celé tři dny, během kterého areál navštívilo přes tisíc dětí.

Porubský den bezpečí nabídl dynamické ukázky i výstavu techniky IZS a poprvé i Vězeňské služby

31. května 2024 14:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Na louce u Francouzské ulice se uskutečnil tradiční Porubský den bezpečí. Ten každoročně přiláká stovky lidí. Těší se zejména na dynamické ukázky nejrůznějších zásahů a techniku.

Primátor Ostravy pekl s náměstky bábovky. Akce "Dík náhradním rodinám" se koná po celé zemi

31. května 2024 9:38 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava se připojila k celostátní výzvě na podporu pěstounství "Dík náhradním rodinám." Primátor města Jan Dohnal proto se svými náměstky pekl bábovky a na to, aby se nepřipálily dohlížel známý šéfkuchař David Valíček.

V Porubě se uskutečnila už druhá komentovaná procházka. Tentokrát s arboristou

30. května 2024 15:13 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě začaly oblíbené tématicky zaměřené komentované procházky. První z nich zájemce zavedla na vítání ptačího zpěvu, druhá pak na procházku arboristou. Další se uskuteční na podzim.

Patnáctiletá jachtařka ze Slezské Ostravy vede Evropský pohár, čeká ji i mistrovství světa

Patnáctiletá jachtařka ze Slezské Ostravy je nejen členkou českého reprezentačního týmu, momentálně je také v čele tabulky Evropského poháru. Jachtingu se věnuje už devět let a úspěchy nesbírá jen v rámci Evropy. V červnu ji čeká dokonce mistrovství světa.

První zvířecí krematorium v kraji otevřeli ve Slezské Ostravě, zájem rychle roste

Ve Slezské Ostravě bylo slavnostně otevřeno první zvířecí krematorium v Moravskoslezském kraji. Zařízení nabízí důstojné rozloučení s téměř jakýmkoliv domácím mazlíčkem, a to až do 130 kilogramů. Samozřejmostí je individuální kremace i malá smuteční síň.

Ostravskou knihovnu čeká rekonstrukce a modernizace, čtenáři nepřijdou o knihy ani během prací

30. května 2024 11:45 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Ostravská ústřední knihovna se v letošním roce dočká rozsáhlé rekonstrukce a modernizace. Díky novým technologiím a vybavení se z ní má stát jedna z nejmodernějších knihoven v republice. Práce si vyžádají 36 milionů korun.

Centrum Poruby vyklidil zásah kvůli úniku chladicího média na zimním stadionu
Vydáno 31. ledna 2024 6:28, Ostrava-Poruba, Libor Běčák
Poměrně široké okolí zimního stadionu v Ostravě-Porubě bylo ve středu ráno uzavřeno kvůli zásahu složek IZS při podezření na havárii na chladicím systému. Na únik upozornil automatický systém. Několik osob bylo po ohlášení havárie evakuováno.

Ilustrační snímek. Zdroj: TV Polar

Havárie byla nahlášena před 6. hodinou. Ke stadionu v Porubské ulici vyrazili hasiči, policisté na jejich pokyn uzavřeli dopravu v okolí. Chodci, auta ani hromadná doprava nesměli ani na Hlavní třídu, ani do jejího okolí. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Ohlášen byl zápach čpavku v okolí sportovní haly. Hasiči na místě zasahují, provádějí průzkum zařízení. Technologie chlazení byla pozastavena."

Pro případné havárie jsou stanoveny přesné postupy. Zařízení, ve kterých se používá čpavek, nebo podobná média, jsou vybavena čidly, která na únik reagují. Protože je čpavek lidem nebezpečný a šíří se při zemi, jsou v okolí také rozmístěny větrné pytle, které ukazují, kterým směrem by vítr látku unášel a kterou oblast je třeba uzavřít a případně evakuovat. 

V 7 hodin hasiči podali aktualizované informace o průběhu zásahu. Záchranáři nemuseli nikoho ošetřovat. 

Kamila Langerová: mluvčí HZS MSK: "Řešíme ohlášený únik čpavku do vnitřního prostředí sportovní haly v Ostravě-Porubě. Před příjezdem jednotek požární ochrany na místo události bylo ze strany Policie ČR evakuováno 12 osob. Je to bez zranění a bez evakuace, protože nedošlo k úniku do okolního prostředí. Na místě jsou rovněž technologové, kteří budou řešit únik. Technologie je v tuto chvíli zastavena."
Eva Michalíková, mluvčí Policie ČR MSK: "Dnešního dne okolo půl šesté operační důstojník přijal oznámení o možném úniku čpavku v prostorách zimního stadionu. Policisté okamžitě na místo události vyjeli a ještě před příjezdem hasičů evakuovali 12 osob. Žádná z nich nebyla zraněna. V současné době policisté na místě koordinují dopravu a ulice Porubská je nyní uzavřena. Proto žádáme řidiče, aby dbali pokynů policistů na místě."

Bezprostředně po uzavření okolí místa zásahu se lidé začali ptát, jak je možné, že došlo k úniku čpavku z nedávno rekonstruovaného stadionu. Současně se zajímali o to, proč nebyly aktivovány moderní mluvící sirény nebo rozeslány varovné SMS lidem v okolí. 

Kamila Langerová: mluvčí HZS MSK: "Především to bylo z důvodu, že se jednalo o únik ve vnitřních prostorách, což se potvrdilo již při prvotním průzkumu. Ulice Porubská byla uzavřena z důvodu bezpečného pohybu především požární techniky." 

Před půl osmou ráno vydala ZŠ Porubská oznámení pro rodiče a žáky, že se ve středu kvůli úniku čpavku ruší vyučování.

Přestože nemělo dojít k úniku mimo areál sportovní haly, uzávěra okolí trvalo do 8. hodiny. Potom byla uzávěra ukončena a provoz v celé oblasti obnoven. Chvíli poté hasiči informovali u způsobu vyřešení úniku. 

Kamila Langerová: mluvčí HZS MSK: "Operační středisko hasičů obdrželo ze stabilního monitorovacího systému CHEMON, konkrétně z prostoru strojovny chlazení, signál čidla o možném úniku čpavku v 5:33 hod. Na místo události tak okamžitě vyjely tři profesionální jednotky hasičů ze stanic v Ostravě-Porubě, Ostravě-Zábřehu a Ostravě-Přívozu. Hasiči již při příjezdu k místu události prováděli v bezprostředním okolí zimního stadionu monitoring ovzduší na přítomnost čpavku, ten byl negativní. V průběhu průzkumu byl potvrzen únik čpavku jednoho z ventilů ve strojovně čpavkového hospodářství. Hasiči oblečeni do speciálních protichemických obleků provedli odstavení technologie a následně ve spolupráci se zde přítomnými technology provedli opravu netěsnosti ventilu. Následovala zkouška funkčnosti systému, kterou bylo zjištěno, že již k úniku čpavku nedochází. Poté byl celý objekt předán správci areálu. Po celou dobu zásahu probíhal rovněž monitoring ovzduší v okolí zimního stadionu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o únik čpavku pouze ve vnitřních prostorách strojovny chlazení a v malém rozsahu, nebylo nutné aktivovat systém varování a vyrozumění obyvatel. Z důvodu bezpečného pohybu hasičů a požární techniky byla po celou dobu zásahu zavřena ulice Porubská, dopravu zde řídila Policie ČR."


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000041290/centrum-poruby-vyklidil-zasah-kvuli-uniku-chladiciho-media-na-zimnim-stadionu